Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

Η προσέλευση των μαθητών πρέπει να γίνεται το αργότερο πριν το κτύπημα του πρωινού κουδουνιού στις 8:00. Η αργοπορία τιμωρείται με αποβολή κατά την πρώτη ώρα ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες καθυστερήσεις την τιμωρία ορίζει ο σύλλογος, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται και οι γονείς.

Οι μαθητές μπαίνουν στην αίθουσα μόλις χτυπήσει το κουδούνι και πριν την είσοδο του καθηγητή. Τυχόν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο μάθημα τιμωρείται με απουσία τη συγκεκριμένη ώρα.

Η έξοδος από τον σχολικό χώρο κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος γίνεται μετά από άδεια της Δ/νσης.

Στα διαλείμματα οι μαθητές βγαίνουν στον αύλειο χώρο, εκτός κι αν ο καιρός δεν το επιτρέπει. Αν κάποιος μαθητής είναι ασθενής τότε παραμένει μέσα στην αίθουσα μετά από άδεια από τον εφημερεύοντα καθηγητή.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν τους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, διαδρόμους κλπ) καθώς και το αύλειο χώρο του σχολείου καθαρούς. Δεν πρέπει να γράφουν στους τοίχους, στα θρανία, στις πόρτες ή στα πλακάκια ούτε να πετάνε σκουπίδια ή τσίχλες κάτω.

Οι μαθητές δεν πρέπει να καταστρέφουν το σχολείο και τον εξοπλισμό του. Σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς είναι υποχρεωμένοι να την αποκαταστήσουν αμέσως.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η συμπεριφορά τους τόσο απέναντι στους καθηγητές τους όσο και απέναντι στους συμμαθητές τους και απέναντι στους επισκέπτες του σχολείου οφείλει να είναι αρμόζουσα στη μαθητική ιδιότητα. Η ενδυμασία πρέπει να αρμόζει και αυτή στη μαθητική ιδιότητα, να είναι ευπρεπής και όχι προκλητική. (Γ2/785/9-2-82)

Καλό είναι να αποφεύγονται οι τσακωμοί οι χειροδικίες και οι βωμολοχίες ανάμεσα στους μαθητές. Για οποιοδήποτε πρόβλημα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πρέπει να καταφεύγουν στον εφημερεύοντα καθηγητή, στον υπεύθυνο τμήματος καθηγητή ή τέλος στον Διευθυντή.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι μαθητές υποχρεούνται να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου όπως περίπατοι, εορτές παρελάσεις.

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του σχολείου θα πρέπει να συμμετέχουν σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις τοπικές ή σε φεστιβάλ.

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΥΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ (mp3, ηλ. Παιχνίδια κτλ). ( Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018). Στα πλαίσια της διδακτικής διαδικασίας οι μαθητές χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του σχολείου και η επικοινωνία των γονέων με τους μαθητές γίνεται μέσω του τηλεφώνου του σχολείου (22650 23886). Αν είναι αναγκαίο οι μαθητές να έχουν κινητό τότε το παραδίδουν απενεργοποιημένο στη Δ/νση του σχολείου και το παραλαμβάνουν με την αποχώρησή του από το σχολείο.

Η επεξεργασία, η ανάρτηση και η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα φωτογραφιών ή βίντεο από δραστηριότητες της σχολικής ζωής, επειδή θεωρούνται προσωπικά δεδομένα, επιτρέπονται μόνο όταν οι γονείς έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Έντυπο γονικής συναίνεσης για τον σκοπό αυτόν δίνεται στην αρχή της χρονιάς για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και ισχύει καθ όλη τη διάρκεια της φοίτησης.

ΦΟΙΤΗΣΗ-ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Η φοίτηση των μαθητών χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο απουσιών που σημείωσε ο μαθητής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Για να είναι επαρκής η φοίτηση οι απουσίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 130.

Οι απουσίες (10645/ΓΔ4/23-1-2018) δεν διακρίνονται σε δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες. Αριθμούνται ανά μία για κάθε διδακτική ώρα απουσίας.

Απουσία του μαθητή από πολιτιστικές, αθλητικές ή επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου ή περιπάτους θεωρούνται απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησης τους.

Δεν λαμβάνονται υπόψη απουσίες που πραγματοποιούνται όταν ο μαθητής συμμετέχει σε δραστηριότητες του σχολείου ή στο συμβούλιο επιλογής οπλιτών ή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή μετεγγραφής μέχρι 2 ημέρες.

Δεν προσμετρούνται απουσίες μέχρι 24 ημέρες όταν ο μαθητής πάσχει από ορισμένες σοβαρές ασθένειες για τις οποίες ο γονέας οφείλει να ενημερώσει τη Δ/νση του σχολείου.

Δεν προσμετρούνται απουσίες μέχρι 20 ημέρες όταν οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν μεγάλο διάστημα νοσηλείας ή ανάρρωσης για τα οποία οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τη Δ/νση του σχολείου.

Δεν προσμετρούνται απουσίες μέχρι 2 εβδομάδες ( με απόφαση του συλλόγου) όταν οφείλονται σε συμμετοχή του μαθητή σε μουσικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, εκδηλώσεις χορού κτλ.

Η φοίτηση πρέπει να είναι τακτική σε όλα τα μαθήματα και όχι επιλεκτική.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία εντύπων στο χώρο του Σχολείου εκτός των εγκεκριμένων από το ΥΠΕΠΘ, όπως και η εμπορία και διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος. Για την ανάρτηση αφισών ή άλλου υλικού στους χώρους του σχολείου οι μαθητές πρέπει να απευθύνονται στο Σύλλογο των καθηγητών και στον διευθυντή.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Μέσω της λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων οι μαθητές θέτουν τα θέματα που τους απασχολούν. Η διεκδίκηση των αιτημάτων τους γίνεται με κόσμιο τρόπο και πάντα στα πλαίσια των ισχυόντων νόμων. Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας φροντίζουν να λύνουν τα προβλήματά τους με κατανόηση και διάλογο αποφεύγοντας την ένταση και τις παράνομες πράξεις ( καταστροφές, άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, παρεμπόδιση εισόδου σε άλλους μαθητές κλπ).

Οι μαθητές ζητούν από τους καθηγητές τους να σέβονται την προσωπικότητά τους, να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος τους, να αντιμετωπίζονται με επιείκεια και κατανόηση και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους ιδίως όταν διατυπώνεται ύστερα από διάλογο μέσα στις μαθητικές κοινότητες.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ

Ο υπεύθυνος τμήματος ορίζει δύο επιμελητές ανά εβδομάδα με αλφαβητική σειρά. Κατάλογος των επιμελητών τοποθετείται στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματος, και αντίγραφό του κατατίθεται στη διεύθυνση.

? Οι επιμελητές οφείλουν να παραμένουν κατά τα διαλείμματα στην τάξη και να μην επιτρέπουν τη είσοδο σε κανένα. Είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά στην αίθουσα.

? Είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της καθαριότητας στην αίθουσα.

? Φροντίζουν για το καθάρισμα του πίνακα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Φροντίζουν επίσης για την ύπαρξη εποπτικών μέσων, κιμωλίας, σπόγγου και καλαθιού απορριμμάτων στην τάξη.

? Αναφέρουν οποιαδήποτε φθορά, είτε προέρχεται από μαθητές του σχολείου είτε από οποιονδήποτε άλλο.

? Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος φροντίζουν για τον αερισμό της αίθουσας ανοίγοντας τα παράθυρα και ζητώντας από τους συμμαθητές τους να εκκενώσουν την αίθουσα. Εάν οι συμμαθητές τους δεν ανταποκρίνονται στις υποδείξεις τους, το αναφέρουν στον εφημερεύοντα καθηγητή.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΩΝ

? Οι απουσιολόγοι του τμήματος ορίζονται από τον υπεύθυνο κάθε τμήματος με βάση την βαθμολογία τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους (ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός).

? Ο απουσιολόγος φτιάχνει το διάγραμμα της αίθουσας με τη συγκεκριμένη θέση κάθε μαθητή. Αλλαγή θέσης γίνεται μόνο από τον υπεύθυνο καθηγητή της κάθε τάξης. Το διάγραμμα τοποθετείται στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματος.

? Στην αρχή κάθε διδακτικής ώρας ο απουσιολόγος καταχωρεί τις απουσίες στους απόντες συμμαθητές και ζητά από τον καθηγητή κάθε διδακτικής ώρας να ελέγξει και να προσυπογράψει το απουσιολόγιο. Μετά τη λήξη του ωραρίου το παραδίδει για φύλαξη.

? Κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη και διατήρηση σε άριστη κατάσταση του απουσιολογίου.

? Ο απουσιολόγος ελέγχεται από τον καθηγητή, τον υπεύθυνο, καθηγητή του τμήματος, και τον Διευθυντή.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ-ΠΟΙΝΕΣ

Όταν οι μαθητές δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των καθηγητών ή παραβιάζουν τους κανόνες του σχολείου θα υποστούν κυρώσεις. Αυτές σύμφωνα με την υπ αριθμ πρωτ 10645/ΓΔ4/23-1-2018 είναι: α) προφορική παρατήρηση, β) επίπληξη, γ)αποβολή από τα μαθήματα μιας ημέρας, δ) αποβολή από τα μαθήματα δύο ημερών, ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Σε περίπτωση που ο μαθητής παρακωλύει την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος είναι δυνατόν να του επιβληθεί προφορική παρατήρηση και να απομακρυνθεί από την αίθουσα διδασκαλίας, οπότε απασχολείται με ευθύνη του Δ/ντή λαμβάνοντας απουσία. (αριθμ πρωτ 10645/ΓΔ4/23-1-2018 υπουργική απόφαση).

Αγαπητοί μαθητές

Το παραπάνω «πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής» περιλαμβάνει τους όρους και τους κανόνες που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, αποτελεσματικά και μεθοδικά το έργο του σχολείου. Αποβλέπει στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος που θα εξασφαλίζει τη συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας χωρίς εντάσεις συγκρούσεις με αμοιβαίο σεβασμό.

Οι κανόνες αυτοί δεν είναι μια δέσμευση που περιορίζει την ελευθερία σας και τον νεανικό σας αυθορμητισμό αλλά μια βάση που θα πατήσετε για να γίνεται πιο πειθαρχημένοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.